Entreprenörskap tryggade familjens framtid
Entreprenörer

Entreprenörskap tryggade familjens framtid

40-åriga Kalaivani bor tillsammans med sin make och tre barn i byn Palampoondi i Indien. Två av hennes barn går i skolan och hennes äldsta dotter har en avslutad handelsexamen. Familjen har tidigare försörjt sig genom odling av sockerrör, men deras odling har blivit alltmer riskabel och oberäknelig på grund av låg nederbörd, försenade betalningar, låga priser och problem vid upphandling av sockerfabriker.

Det här har lett till att Kalaivanis familj inte längre kan förlita sig på inkomsten från deras mark, vilket också har påverkat barnens skolgång. Därför beslöt Kalaivani att få in extra inkomst för att kunna se till att hennes barn kunde fortsätta sin utbildning. Kalaivanis första alternativ var att investera i boskap, vilket möjliggjordes då hon gick med självhjälpsgruppen Thamarai. Där tog hon ett mikrolån på 20000 INR (2500 SEK) för att köpa kor, vilket hon därefter utvecklade genom ytterligare investeringar och idag har familjen tio kor och fyra getter.

Utöver inkomsten från familjens boskap har Kalaivani tillsammans med sin dotter börjat tillverka stearinljus som de sedan säljer. Trots att inkomsten från jordbruket inte är lika stabil har Kalaivanis familj idag, genom deras två andra verksamheter, en säker inkomst och framtid.

“När jordbruket, som försörjt oss i generationer misslyckades, var vi tvungna att leta efter andra alternativ. Lyckligtvis fungerade nötkreatur och ljus för mig. Jag känner mig trygg nu när inkomsten är regelbunden”, avslutar Kalaivanis självsäkert.

Tillbaka till Entreprenörer