Entreprenören som vill skapa jobb till andra kvinnor
Entreprenörer

Entreprenören som vill skapa jobb till andra kvinnor

När Shah blev klar med Hand in Hands Afghanistans yrkesutbildning inom skrädderi startade hon upp en egen verksamhet där hon producerar och syr kläder. Genom sin inkomst kan Shah numera försörja sin familj, samtidigt som hon också har fått en stärkt roll i sin by. Idag planerar hon att expandera sin verksamhet, för att skapa jobb till andra kvinnor i byn.

Shah Bahar är 26 år och medlem i självhjälpsgruppen Khorshid i Sholgara distriktet i norra Afghanistan. Shah bor tillsammans med sin man och sina två barn. Hennes man är arbetslös och därför sökte sig Shah sig till Hand in Hand Afghanistan där hon fick genomgå yrkesträning inom skrädderi, där fick hon även stöd med det material som hon behövde för att få igång sin verksamhet. Nu producerar hon och syr kläder till sina grannar, bybor och säljer även sina kläder på marknaden. Shah producerar omkring 30 klädesplagg i månaden och får in omkring 3000 till 6000 AFN (730 SEK) i månaden, beroende på vad hon får in för beställningar.

I framtiden planerar Shah att expandera sitt skrädderi. Genom expansion vill hon skapa jobb till andra kvinnor i hennes by och på så vis också hjälpa dem att till ett bättre liv. Shah har redan börjat sätta sina planer i verket, då hon nu håller på att lära två unga kvinnor att sy i sitt skrädderi. Shah berättar att hon både är tacksam och glad över det stöd Hand in Hand Afghanistan har gett henne och avslutar med att säga: ”Mitt skrädderi har inte bara gjort det möjligt för mig att försörja min familj, utan har även stärkt min roll i byn”. 

Tillbaka till