Så säger Charlotte och Tomas Bergström om det byprojekt som de finansierade genom Hand in Hand för ett par år sedan. Donationen har bidragit till oförglömliga minnen för dem och deras två barn, samtidigt som den har förändrat livsvillkoren för invånarna i en hel by på den indiska landsbygden.
Sokuppam är en liten by med drygt 2000 invånare, belägen i delstaten Tamil Nadu i södra Indien. För ett par år sedan präglades byn av fattigdom: många av byborna saknade inkomst, led av dålig hälsa, var analfabeter och saknade kunskap om både hygien och miljöproblem. Dessutom gick en del av barnen inte i skolan utan var tvungna att arbeta eftersom föräldrarna var beroende av inkomsten som barnen kunde tjäna.
Det var verkligheten för byborna i Sokuppam när familjen Bergström bestämde sig för att stödja Hand in Hand genom att investera i ett byprojekt (Village Upliftment Project). Syftet med Hand in Hands byprojekt är att lyfta hela byar ur fattigdom genom insatser som fokuserar på att öka bybors försörjningsmöjligheter, säkra barns skolgång samt öka invånarnas kunskap om hälsovård, den lokala miljön och deras demokratiska rättigheter.
Adam och Ebba Bergström var 10 respektive 7 år vid resan. Tomas och Charlotte funderade en del på om de kanske var för små, framförallt för mötet med fattigdom, men också den långa resan i sig.
Hela familjen är eniga om att det starkaste minnet var att på plats få uppleva hur mycket bra som investeringen hade resulterat i. Byborna var med rätta väldigt stolta över vad de åstadkommit och visade gärna upp allt som byggts och utvecklats. Starkt var också när hela byn slöt upp på torget och där hade ordnat olika aktiviteter och ceremonier. Charlotte beskriver mötet som färgsprakande och med mycket värme.
Den fattigdom som tidigare präglade invånarna i Sokuppam är tyvärr fortfarande verklighet för miljontals andra människor runt om i världen. Enbart i Indien lever 600 miljoner människor i fattigdom. När människor lever i en verklighet där varje dag är en kamp för familjens överlevnad ligger allt fokus på mat för dagen. Först när människor har en inkomst och möjligheten att försörja sig själva och sina familjer, går det att göra något åt de andra problem som präglar tillvaron i fattiga länder, t ex bristande hälsa, dålig miljö och kunskapen om mänskliga rättigheter. Familjen Bergströms byprojekt har helt förändrat förutsättningarna för en av tusentals fattiga byar.
Vill du veta mer om Hand in Hands byprojekt så är du varmt välkommen att kontakta oss!