En hemmakvarn ger nya möjligheter
Entreprenörer

En hemmakvarn ger nya möjligheter

Sujata Madhkar Bangar bor i en liten by i Madhya Pradesh i Indien. Hennes liv börjar nu förändras genom ett byprojekt som drivs av Hand in Hand.

Fattiga och illitterata kvinnor i Indien är ofta låsta till hemmet och lever för att finnas till för andra. Deras liv och identitet definieras av fattigdom och yttre omständigheter. För en tid sedan gick Sujata med i självhjälspgruppen ”Jai Bhavani”. Förutom att lära sig om ekonomi och småföretagande har gruppen gett Sujata hopp, självförtroende och stärkt identitet.

”Gruppen betyder mycket för mig. Den ger mig helt ny kunskap och genom ett lån har jag kunnat köpa en kvarn för att mala ärtor, vete och ris”, berättar hon. 

Sujata är den enda i byn som har en modern kvarn hemma. De tolv hushållen i hennes närhet kommer dit och maler. Det blir upp till 100 kg i månaden. Varje hushåll betalar Sujata fyra kilo spannmål för tjänsten.

”Det ger mig en liten, men stadig inkomst. Jag är inte längre beroende av min man och svärföräldrar för småutgifter och kan bidra till hushållskostnaderna. Det känns underbart”, säger Sujata .

Tillbaka till Entreprenörer