“En fattig by långt hemifrån, men ändå så nära”
Nyheter

“En fattig by långt hemifrån, men ändå så nära”

Hur många av oss i västvärlden har egentligen sett fattigdom? Hur många har upplevt svårigheter med att få inkomsten att räcka till för det absolut nödvändigaste? Mat för dagen, medicin vid sjukdom, att få gå i skolan – det är en lyx för en miljard människor i världen i dag. Elias, Hugo och Minna fick chansen att besöka en by på indiska landsbygden tillsammans med sina familjer, som gett dem minnen för livet och nya perspektiv och som inte liknar det du vanligen får se som turist.

Kusinerna Elias, Hugo och Minna är tre ungdomar från Stockholm som fick möjligheten att tillsammans med sina föräldrar besöka den by som familjen stödjer via Hand in Hand. Valet att stötta ett byprojekt var ett gemensamt familjebeslut initierat av mormor Antonia Ax:son-Johnson.

Ungdomarnas berättelser och reflektioner lyfter fram värderingar och insikter om att vi alla är lika på så många sätt, vi som lever under samma sol men i olika delar av världen.

Byn Theanpakkam ligger i Tamil Nadu i sydöstra Indien och byprojektet startades 2016 vilket barnbarnen har varit engagerade i från början. Syftet är att förbättra livsvillkoren för byns invånare genom Hand in Hands unika arbetsmodell med hjälp till självhjälp och entreprenörskapsträning m.m.

Mötet med byborna
I november genomförde Antonias döttrar med familjer resan till Indien och fick besöka byn. Resan hade föregåtts av byrapporter och ett förberedande möte med Hand in Hand vilket byggde upp förväntningarna.
– Jag såg jättemycket fram emot resan. Alla gjorde det, säger Minna.
Sedan blev mötet med byborna mer storslaget än de var förberedda på:
– Jag var ju lite nervös och pirrig, dels hade vi aldrig varit i Indien och dels är ju allt främmande. Det var fullt med folk som välkomnade oss och sedan var vi i stort fokus under hela bybesöket, berättar Elias och medger att det var överväldigande. Minna instämmer och beskriver det hela välkomnandet som en festival:
– Det var dans och musik, de hade banderoller och de firade samtidigt någon typ av högtid också. Det var jättekul!

Förväntningar om fattigdom
– Det var fattigt i byn, men jag hade förväntningen om att det skulle synas på ett annat sätt när vi gick omkring mellan husen. Det var väldigt rent och städat och alla var väldigt glada. Jag förstår att de berodde till viss del på att vi skulle komma på besök … Våra föräldrar försökte också förbereda oss innan på alla sätt så att vi inte skulle bli chockerade.
– Jag tror inte att våra föräldrar heller visste hur det skulle vara, inflikar Hugo och menar att det var spännande för att han har bara sett liknande situationer på nyheterna. Det här var verklighet menar han.

Under bybesöket fick de gå runt i byn och träffa olika kvinnor, se vad byn har för verksamheter – allt från företagande inom smyckestillverkning och sömnad till byns gödselsystem och vattenrening.
– En hade en maskin som smaksatte mjölk med rosblad, som de sålde på marknad. Vi fick smaka. Det var som smält glass, lite som milkshake fast varm som te. Det var väldigt gott, berättar Elias.
– Hand in Hand och byborna ville att vi skulle se allt, alla skillnader. Det var väldigt kul, säger Minna. Och de pratar vidare om att det måste vara en stor händelse för byn med besöket och att det inte blir vardagen som man får se helt och fullt.
– En intressant person var en yngre kille, från byn men som nu pluggade. Han var den första från byn som åkte till universitetet. Han kom tillbaka till byn för att träffa oss och han berättade om sina erfarenheter, berättar Elias.
– Byborna var väldigt stolta över vad de själva har åstadkommit, säger Hugo.

Samma annorlunda
Förväntningarna inför resan hade varit att de skulle möta människor och miljö som skulle vara så mycket annorlunda än de själva. Det var de beredda på, men de hade inte räknat med att de skulle se så mycket likhet och gemenskap med människorna i byn.
– Det var jättekul att så många av ungdomarna i byn kom fram och ville ta selfies med oss, berättar Minna.
– Indien har utvecklats jättemycket teknologiskt, många har en telefon, säger Hugo.
– De har samma vardag, som vi – barnen går till skolan, de vuxna går till jobbet … De är så mycket likhet med hur samhället är uppbyggt, berättar Elias.

Hugo fortsätter:
– De är människor precis som vi, även om de bor i ett annat land och fattigare, så märkte jag tydligt den här likheten.
– Trots att de lever i fattigdom är det viktigt att se att de är människor som har samma känslor som en själv, säger Elias.

Väl hemma i vardagen i Sverige har olika saker satts i nytt perspektiv efter resan.
– Jag uppskattar mer saker som jag tidigare har tagit för givet. Samtidigt är inte distansen lika stor till byborna. Det har bara påverkat oss positivt och bara påverkat dem positivt också, säger Elias.
– Jag tror att det handlar om att man ska få perspektiv på hur livet kan se ut, och att det är bra att se olika sätt att leva – för att få en riktig världsbild och förstå hur andra har det, så att man inte hamnar i sin ”lilla bubbla” i sitt eget land.

Något de alla reflekterar över och uppskattar är att byprojektet är så interaktivt utformat.
– Hand in Hand-konceptet hjälpte mig att förstå hur man kan hjälpa en by på ett annat sätt än att bara ge pengar, säger Hugo.
– Det är inte bara att donera pengar utan hållbarhet, det är något som växer, som att man planterar ett frö, lägger Elias till.

Om Hand in Hands byprogram

Människor bosatta på den indiska och kenyanska landsbygden lever ofta i svår fattigdom. Att stötta en by kostar 420.000 kr, uppdelat på två år. Var sjätte månad skickas en rapport med bilder från projektet så att du som finansiär kan följa utvecklingen. Hand in Hand organiserar även ett besök i byn.

Village Upliftment Program (VUP) i Indien
Målet med Hand in Hands byprogram i Indien – Village Upliftment Programs – är att lyfta en hel by ur fattigdom.  I Indien ser utmaningarna olika ut i olika delstater men arbetet under det tvååriga byprojektet koordinerar insatser inom fem områden som drastiskt förbättrar människors livsvillkor och bidrar till bestående resultat:

  • Jobbskapande aktiviteter
  • Att alla barn ska gå i skolan
  • Förbättrad hälsa
  • Förbättrad bymiljö
  • Information om medborgerliga rättigheter

Village Upliftment Program produktblad Indien

Community Upliftment program (CUP) i Kenya
Målet med Hand in Hands byprojekt är att förse invånarna med den kunskap och kapacitet de behöver för att själva kunna förbättra livsvillkoren i byarna. Vi hjälper dem att ta vara på sin egen förmåga och byarnas potential. Därmed kan de ta sig själva och sina familjer ur fattigdom.

Community Upliftment Program produktblad Kenya

Tillbaka till