EN BERÄTTELSE FRÅN VERKLIGHETEN
Entreprenörer

EN BERÄTTELSE FRÅN VERKLIGHETEN

"För ett år sedan hade vi precis deltagit i avslutningsceremonin för den by som ISS då sponsrat i två år genom Hand in Hand. Fulla av hopp åkte vi därifrån – det går att göra skillnad! Vår guide Mutu frågar då om vi orkar göra en avstickare för att besöka den by som Hand in Hand skulle vilja hjälpa de kommande två åren med hjälp av ISS – om vi ville fortsätta att stödja organisationens verksamhet.

Så vi beger oss till byn Oonamalai. Men vi åker inte till huvudbyn. Istället åker vi till en plats utanför byn som kallas för “the tribe”. Här bor ett tjugotal familjer – de kastlösa. Och vi möter en helt ny verklighet. Mitt ute i ingenstans ligger husen utmed en liten gata. Men det här är något helt annat än det vi upplevt tidigare under dagen.

De få vuxna vi ser sitter eller ligger utanför sina hus, eller i diket. Trasiga, smutsiga och med tomma blickar. Apatiska. De tittar inte på oss trots att vår närvaro torde vara extremt uppseendeväckande. Fem långa, blonda, vita, i konstiga kläder – något som det garanterat aldrig har sett förut. På deras bygata. Dit inga andra besökare kommer. De små barn vi ser är smutsiga och glädjelösa. Helt utan kläder. Och går förbi oss utan att ta notis.

Livets lotteri
Vår guide förklarar att de kastlösa inte har något värde, vare sig för sig själva eller för någon annan. Därför kan de inte förhålla sig till vår närvaro – de är inga, de har ingen relation till omvärlden. Mutu förklarar också att den här delen av byn ligger cirka 30 år efter i utvecklingen jämfört med andra byar som de genomfört sina program i. De kastlösa är inte välkomna i huvudbyn vilket bland annat innebär att barnen inte har tillgång till någon skola. De flesta lider av en lokal ögonsjukdom och de kan inte skilja på rent och smutsigt vatten. De få minuter vi tillbringade i “the tribe” fastnade i våra minnesbanker för alltid. Livets lotteri var uppenbart.

Utvecklingen ett år senare
Ett år senare kommer jag tillbaka till “the tribe” tillsammans med årets resestipendiater. ISS bestämde sig för att sponsra ytterligare ett tvåårsprojekt genom Hand in Hand – i byn Oonamalai. Jag har både bävat för och längtat efter att få se vad som åstadkommits under året.

När vi stiger ur bilen i “the tribe” står hela byn samlad och välkomnar oss. Vuxna och barn är klädda i sina finaste kläder, rena och kammade och med världens största leenden. Några av byns unga män trummar och dansar en vild glädjefylld dans. Det går inte att hålla tillbaks tårarna. Vi välkomnas med blommor och leenden som vi för alltid kommer att minnas i våra hjärtan.

Barnens drömmar
Vi sitter ner och pratar med den nystartade självhjälpsgruppen om femton kvinnor som till slut, blygt, vågar dela med sig av sina planer för att starta egna verksamheter för att försörja sig och sina familjer. Självhjälpsgruppen ger dem kraft och stöd samt en möjlighet att stärka sin ställning i byn. Bredvid sitter byns alla barn, prydligt i rader. Samtliga tjugofyra går nu i skolan varje dag – i huvudbyn – där de inte ens var välkomna för ett år sedan. De har ett eget klassrum med särskilda resurser anpassade efter deras nivå. På min fråga om vad de drömmer om att bli när de blir stora ställer de sig upp med raka ryggar och svarar en efter en, de första lite blygare men sedan allt modigare efterhand: “doctor”, “scientist”, “collector”, “police”, “teacher”. De har samma drömmar som våra barn.

Tillsammans gör vi skillnad
Historien om “the tribe” berättar förstås bara en del av allt som Hand in Hand har åstadkommit med hjälp av ISS donation. Hand in Hand India driver en fantastisk och imponerande verksamhet som förändrar livet för många familjer. Organiserat, strukturerat och pedagogiskt. Med lokal och kulturell kännedom samt mycket medmänsklighet och kärlek förvaltar de de donerade pengarna på ett fantastiskt sätt. Med tålamod, envishet och noggrann uppföljning lyfter de byarna och dess invånare.

Den största styrkan visar dock byborna. Med hjälp av bland annat våra donationer och Hand in Hands insatser skapar de en bättre framtid för sig själva och byn. De uppvisar en enorm styrka, hopp, glädje och stolthet. Detta är möjligt för att alla ni, alla vi, går till jobbet varje dag. Det är anledningen till att ISS har möjlighet att donera pengar till Hand in Hands verksamhet. Så känn er stolta, sträck på er för ni gör en enormt stor skillnad för många, många människors liv”.

Text: Anja Engdahl – ansvarig för extern kommunikation och branding på företaget ISS

Tillbaka till Entreprenörer