EN BERÄTTELSE FRÅN AFGHANISTAN
Entreprenörer

EN BERÄTTELSE FRÅN AFGHANISTAN

Under åren har vår arbetsmodell utvecklats för att passa i Afghanistan - ett av världens sju fattigaste länder, med ett stort behov av stöd efter år av inbördeskrig. Grunden för vårt sätt att arbeta är densamma, men i Afghanistan arbetar vi med utbildning av både kvinnor som män - i separata grupper - för att stimulera dem till att starta små företag inom områden som till exempel jordbruk, djurhållning och textil.

– Vi driver vårt företag med självsäkerhet och nu har vi, för första gången, en egen inkomst. Vi vill skapa mer jobbmöjligheter för andra kvinnor i vårt samhälle.

Så säger Nargis och Makai som är entreprenörer och bor i Balkhprovinsen i norra Afghanistan. De tillhör ett nätverk som består av sammanlagt 60 kvinnor som mobiliserat sig och gått samman eftersom alla har specialiserat sig på att spinna ull. Fram tills för två år sedan var alla medlemmarna i nätverket hemmafruar, men genom Hand in Hand Afghanistans entreprenörskapsutbildning har de fått lära sig om vikten av att spara, bokföring, mikrofinans och affärsutveckling. Dessutom har de fått lära sig att spinna ull på en modern maskin vilket har bidragit till att kvinnorna nu har övergivit de traditionella metoderna att spinna garn på för att med ny teknik och kunskap öka både kvalité och volym.

– Att lära sig om sparande har varit en särskilt bra del av entreprenörskapsträningen, tycker Makai.

Nätverket har numera ett kontrakt med ett företag som förser dem med ull i utbyte mot att kvinnorna gör garn av det. Kontakten mellan parterna sköts av en man som röstats fram av de 60 nätverksmedlemmarna för att representera dem. Ullföretaget köper det färdiga garnet av spinnerskorna och betalar dem ett kilopris för det. Varje medlem spinner ungefär 2 kilo garn per dag och tack vare inkomsten det genererar kan kvinnorna bidra till sina familjers hushållskassa.

– Vi vill fortsätta att förbättra vårt företag och vi vill öka produktionen genom att låta fler kvinnor gå med i vårt nätverk, säger Nargis. Jobbskapande och ökade inkomster kommer att skapa ekonomisk stabilitet både för vårt samhälle och för våra familjer.

Hand in Hand Afghanistan startade sin verksamhet 2007, sedan dess har 22 371 personer deltagit i våra självhjälpsgrupper och 11 274 jobb har skapats eller vidareutvecklats!

Tillbaka till Entreprenörer