Chipo – en entreprenör med järnvilja

Chipo – en entreprenör med järnvilja

Chipo Chinyenze är en stark, målmedveten kvinna och mamma till fyra barn. Hennes man dog i aids för tio år sedan. Efter en rad svåra år i byn Masasa i Zimbabwe, där hon tvingades tigga för att få ihop mat till sina barn, går hon nu en annan framtid till mötes.

Vändningen kom när Chipo startade självhjälpsgruppen Pepanai tillsammans med elva andra änkor och hivdrabbade. Tillsammans kunde de ge varandra kraft och handfast hjälp. I början plockade Chipo vilda bär och frukter, som hon kunde sälja för att få ihop lite pengar. För dessa pengar kunde hon köpa plastsaker och billiga begagnade kläder för att sälja vidare i byn.

Så småningom kunde Chipo hyra en liten affär. Hon hade några få varor, inte så mycket kunskap, men en stark vilja. Genom Hand in Hands utbildningar har hon kunnat kompensera för sin korta tid i skolan ­– bara två år. Nu har hon lärt sig sparande, enklare bokföring och hur hon kan utöka sin verksamhet.

Idag har Chipo en affär med en mängd olika varor – allt från plastburkar, verktyg och solceller. Inkomsterna har skjutit i höjden och räcker nu för att laga huset, köpa kor och framförallt till barnens skolgång. En av sönerna har nått gymnasienivå och går på en internatskola i närheten. Nu kan Chipo också hjälpa föräldralösa barn i byn – precis så som hon fick hjälp när livet var som svårast.

Tillbaka till