Ett upprop för entreprenörskap och systerskap
Uncategorized

Ett upprop för entreprenörskap och systerskap

Visst är det riktigt jobbigt här hemma med Corona-pandemin, men vi får inte vara blinda för vår omvärld. Vi kan, och måste, lyfta blicken för att uppmärksamma kvinnors extremt utsatta situation i andra delar av världen. Kvinnor som kämpar, varje dag, för familjens försörjning och barnens skolgång.

Vi befinner oss mitt i en pandemi. De allra flesta, inklusive jag själv, har fått kämpa hårdare än någonsin för att få livet att gå ihop. För att hålla relationer vid liv, humöret på en rimlig nivå och inte minst – företagen över ytan. Du kan säkert relatera. Du har förmodligen också fått ändra, skjuta fram och ställa in olika saker i din business, eller i din vardag.

Men! Livet går upp och ner, vi stöter på mot- och framgångar. Just nu råder vi inte själva över situationen – vi får följa med, ställa om och anpassa oss efter bästa förmåga. Att vara entreprenör är supertufft, särskilt som kvinna. Men samtidigt – vi har stöd här i Sverige. Man får hjälp. Staten kan tillfälligt underlätta för företag. Vi har A-kassan, vi har Försäkringskassan! Vi klarar oss trots allt, visst gör vi?

Det är något som skaver

Hur mycket vi än peppar varandra är det något som skaver. Jag har kommit på vad det handlar om – vi har inte lyft blicken. Den här pandemin drabbar hela världen –​ ​och det är inte vi som drabbas hårdast. För kvinnor i de fattiga länderna finns ingen trygghet alls. Man räknar med att ​495 miljoner jobb har försvunnit i spåren av Coronapandemin​. De små entreprenörerna har förlorat sin försörjning och ingen vet när vardagen blir sig lik igen.

FN:s globala hållbarhetsmål nummer 1 är att utrota världsfattigdomen – men hur ska människor kunna lyfta sig ur fattigdom om de inte har ett jobb som ger en inkomst? ​Fattigdomen förväntas, för första gången på över 20 år, öka under 2020​. På grund av Covid19 riskerar ​100 miljoner människor återgå i extrem fattigdom​. Vi kan inte låta det hända! Precis som här hemma är det företagare och entreprenörer som skapar nya arbetstillfällen. I den globala uppbyggnadsfasen är detta viktigare än någonsin att förmedla. Återhämtningen måste komma igång nu – innan det är för sent!

Egna pengar betyder frihet

Jag var i Kenya förra sommaren. Där träffade jag helt fantastiska kvinnor som berättade hur de satsat allt​ för ett liv utan fattigdom. De drev sin egen business och kämpade ofattbart hårt i sina små, små företag – för att kunna ställa mat på bordet och skicka sina barn till skolan. Stoltheten i deras ögon gick inte att ta miste på och det var fantastiskt att se! Men, hur har dessa kvinnor det idag? Vem skyddar och hjälper dem?

Jag har haft förmånen att träffa så många häftiga kvinnor som har stöttat och peppat mig under åren. Det finns en makalös kraft i systerskapet! De besitter alla en otrolig mängd idéer, kraft och kunskap. Precis som kvinnorna i Kenya! Det som skiljer oss åt är förutsättningarna. Det är därför vi i den rika världen måste ​öppna ögonen och hjälpa till. Och vi måste börja idag.

Andra ”Börshajen” Farhad,​ entreprenör och initiativtagare

Tillbaka till
Berättelser från verkligheten

Berättelser från verkligheten

Läs case