BESÖKTE STOCKHOLM 2016 - HUR GICK DET SEDAN?
Nyheter

BESÖKTE STOCKHOLM 2016 - HUR GICK DET SEDAN?

Det har gått ett år sedan vinnarna i första omgången av Hand in Hand Youth Award korades och fick besöka Stockholm 2016. Vi gör nu ett "återbesök" för att ta redan på vad som hände sedan, om de startade upp verksamheter eller om de gör något annat idag.

Solo Hayes Frank

Hayes affärsidé var att bygga och etablera ett söksystem där man kan se tillgängligheten av läkelmedel på apoteken. Behovet att kunna se vilka apotek i Kenya som har specifika läkemedel i lagret, har Solo identifierat. I dagsläget får patienter resa långt för att få tag på föreskrivna läkemedel om de inte finns tillgängliga på sjukhusen.  Det kan bli både tidskrävande och väldigt jobbigt för en människa som är sjuk.  Det går idag bra för Solo. Resan till Sverige gav honom mycket motivation att jobba ännu hårdare och vara flitig i skolan. Han gjorde sina nationella grundskoleprov i november 2016 och blev näst bästa på sin skola. Hans fina betyg gav honom en direkt anmälan till Starehe Boys Center, en av de bästa högstadieskolorna i Kenya och också känd för att ”producera de bästa hjärnorna” inom politik, industri och underhållning. Han har inte övergett sin affärsidé med läkemedelsystemet. Han har gjort mycket forskning på området och Hand in Hand har länkat honom till Digital Event Trust (DOT), som är ett ledande internationellt socialt företag vars unika ungdomsledda program ger människor som bor i samhällen som utvecklas, självförtroende att använda teknik för entreprenörskap, samhälle, utbildning och personlig utveckling. Via dem har Solo fått mentorskap om hur man bäst kan arbeta med sin affärsidé och om vikten av att patentera idén. Solo och hans mamma arbetar hårt för att säkerställa att de har sparat tillräckligt för patentet. Dessutom har Solo pratat med lärarna i sin nuvarande skola om att ha en entreprenörskapsklubb och lyft fram dess fördelar. Därför är han är optimistisk att detta kommer att bli aktuellt i skolan under andra terminen. Solo är mycket bestämd för att säkerställa att hans idé blir verklighet före årets slut.

Evelyne Kinyua

För Evelyn var det affärsidén med duvor som gav henne möjlighet att resa till Sverige. Men på grund av den höga omkostnader och att efterfrågan var låg marknad, har hon lagt ner duvföretaget. Hon sålde alla duvor och satsade på hönsföretag i stället. I hennes nyvarande företag har hon 30 fåglar (20 värphöns och 10 broilers), som hon föder upp och säljer. Hon säljer ägg till sina grannar och i den närliggande staden. Ett ägg kostar KES 12. Ett helt fack säljs på KES 360. Företaget har gjort det möjligt för henne att hjälpa sina föräldrar att spara för hennes skolavgifter, eftersom hon ska börja college senare i år. Hon kommer att studera Business Management. Förhoppningen Evelyne har är att hon med sin utbildning, kompetens, exponering och kunskap från Hand in Hand kommer kunna ta sitt hönsföetag till nästa nivå. Hon planerar att ha över 300 kycklingar som hon kan sälja till butiksägare och institutioner. Hon vill också ha utbildningsgård för att undervisa arbetslösa ungdomar i hennes samhälle om fågel- och hönsuppfödning.

Francis Mundia

Francis företag gick ut på att sälja ägg genom online-plattformar. Francis är fortfarande mycket verksam i äggförsäljningsbranschen. Efter resan till Sverige och de kunskaper han fick från Hand in Hand, utvecklade Francis sina affärsintressen och han har även startat ett annat företag som gör smycken som halsband och örhängen av återvunnet plastmaterial. Han säger att detta kommer att bidra till att bespara miljön från icke-nedbrytbara material som annars riskerar hamna i floder.

Båda Francis företag ger honom en stadig inkomst på omkring 25 000 KES per månad och därmed kan han betala en del av sina skolavgifter. Han är ungdomsmentor i sin grupp och påverkar sina andra gruppmedlemmar genom att betona entreprenörskap, självkänsla och att hitta nya och befintliga möjligheter som kan leda till skapande av arbetstillfällen.

Nelson Mureithi

Nelsons verksamhet med ekologiskt trädodling har drivit honom till högre nivåer. Hans företag var bland de många gröna företag som har erkänts av den kenyanska länsstyrelsen eftersom verksamheten bidrar till bevarandet av miljön i sitt hemområde. Länsstyrelsens jordbrukstjänstemän har bjudit in honom till miljöforum för att lära ungdomar om vikten av trädplantering.

Dessutom har Nelson börjat lagra ympade trädplantor som han säljer till fruktodlare i sitt hemlän. Nelson planerar och ser fram emot att ha mer än 2000 trädplantor i sitt fjärdedels tunnland mark som hans far gav honom. Framtiden ser lovande ut för Nelson.

Här kan du läsa om årets vinnare av Hand in Hand Youth Award >>

Tillbaka till