Aziza – den populära skräddaren
Entreprenörer

Aziza – den populära skräddaren

”Jag är väldigt tacksam mot Hand In Hand Afghanistan för den support och träning som jag har fått. Det hjälper kvinnor att få jobb och generera inkomster så att vi kan hjälpa våra familjer,” säger Aziza som genom träning och utbildning har startat upp ett populärt skrädderi. Azizas verksamhet har gett familjen en ökad inkomst och i framtiden har hon planer på att expandera sin verksamhet ytterligare.

Att få gå i skolan var något som 32-åriga Aziza aldrig fick möjligheten till. Idag bor hon tillsammans med sin make och fyra barn i byn Qotan Mast som ligger i Sarepul provinsen i norra Afghanistan. Azizas make är bonde, men inkomsten från jordbruket har inte varit tillräcklig för att täcka familjens dagliga behov. Azizas äldsta dotter har också varit sjuk och för att ha råd att betala för hennes vård har Azizas man tagit lån från släktingar, vilket har lett till att familjen har fått stora skulder.

För att kunna förbättra familjens ekonomiska situation gick Aziza därför med i självhjälpsgruppen Baran. Där deltog hon i regelbundna gruppmöten och fick bland annat utbildning i affärsutveckling. Aziza valde även att gå en skräddaryrkesutbildning. Idag bedriver hon ett eget skrädderi och tjänar omkring 5000 AFN (580 SEK) i månaden. “Nu är jag en mycket populär affärskvinna i samhället, kvinnor kommer från många byar eftersom de föredrar mitt arbete. Mina kunder är nöjda med mitt arbete och det gör mig lycklig. Nu kan jag bidra till min familjs utgifter, så att min man kan betala av lånet”, berättar Aziza stolt. I självhjälpsgruppen har hon också fått lära sig grunderna i att läsa, skriva och räkna, vilket har underlättat för henne att sköta verksamhetens intäkter och kostnader.

Idag har familjen fått en ökad inkomst och deras äldsta dotter går i skolan. I framtiden har Aziza planer på att expandera sin verksamhet genom att anställa en assistent och köpa ytterligare en symaskin. “Assistenten kommer att kunna hjälpa mig att generera mer inkomst, samtidigt som assistenten också kan lära sig att sy och ha en verksamhet i framtiden”, avslutar Aziza.

Tillbaka till Entreprenörer