ALICE MAINA, SKÖRDAR EN TRYGGARE FRAMTID I SITT VÄXTHUS
Entreprenörer

ALICE MAINA, SKÖRDAR EN TRYGGARE FRAMTID I SITT VÄXTHUS

Med stöd från Hand in Hand Eastern Africa har Alice Maina startat en egen liten växthusodling tillsammans med sin man. De har nu tillsammans möjligheten att skapa sig en tryggare ålderdom med intäkterna på $ 230/månad som grönsaksförsäljningen genererar.

Alice bor i en liten by nära Gatundo i Kiambu regionen strax norr on Nairobi. Detta grönskande område domineras av stora jordbruk där det odlas ananas, kaffe och te. Eftersom jordbruket här har en hög mekaniseringsnivå finns det inte något större behov av lokal arbetskraft, därför är mindre odlingar för självhushåll vanligt. Dessa odlingar minskar nu i antal eftersom befolkningen växer snabbt och mer utrymme krävs för bostäder. Alice var tidigare lärare, ett lågavlönat yrke i Kenya, men var tvungen att gå i pension tidigt på grund av artros. Alice hade sedan länge odlat grönsaker för eget bruk tillsammans med sin man.

När Hand in Hand startade en lokal självhjälpsgrupp såg Alice en möjlighet att vidareutveckla sin grönsaksodling för att kunna tjäna mer pengar. Alice lånade pengar från sin självhjälpsgrupp för att köpa piri piri frön eftersom piri piri säljs till ett bra pris på den lokala marknaden. Hennes första skörd genererade en inkomst på $ 550 ”Jag har gjort en bra vinst eftersom jag inte behövde en mellanhand utan kunde sälja min skörd direkt på marknaden”, kommenterade Alice.

Hon tog sedan ytterligare ett lån på $ 1170 för att köpa ett litet växthus för att kunna utöka sin odling. Tack vare sitt växthus har Alice kunnat öka sin skörd av tomater och använder nu sina nya kunskaper från Hand in Hands entreprenörskapsträning – ”Jag har lärt mig att satsa på kvalitet, mina tomater som odlas i växthuset smakar bättre än de jag odlade tidigare. Förpackningen är också viktig – jag tvättar alla tomater och lägger dem i fina askar så att mina kunder blir intresserade av att köpa, men det viktigaste av allt är att jag lyssnar på mina kunder och vet precis vad de vill ha, det är därför jag säljer mer än andra på marknaden”. ”Jag är redo att arbeta hårt några år till – sedan vill jag gå i pension eftersom jag redan fyllt 60 år”.

Tillbaka till Entreprenörer