AGNES – FAMILJEFÖRSÖRJAREN
Entreprenörer

AGNES – FAMILJEFÖRSÖRJAREN

"Ålder är bara en siffra". 71-åriga Agnes Nyoni bor i byn Maphane i Zimbabwe. Hon är en aktiv medlem i självhjälpsgruppen Sukumasihambe som består av sammanlagt tolv medlemmar. Agnes är en sann entreprenör som har prövat på de flesta verksamheter för att försörja sig själv och sin familj.

Hennes familj består idag av tre arbetslösa vuxna och tre skolbarn, som hon försörjer. Trots att hon har ägnat sig åt olika typer av försäljning i hela sitt liv har hon haft det svårt att få affärerna att gå runt. Det beror framförallt på att hon saknat affärskunskap och stöd. Agnes förklarar att hon har ägnat sig åt försäljning men inte riktigt förstått hur hon ska bedriva verksamheten. Hon har inte vetat ifall hon går med vinst eller förlust. Det har dock förändrats under det senaste året sedan hon i februari 2016 deltog på ett möte som hölls av Hand in Hand Zimbabwe.

Agnes och några av hennes vänner var bland de första som startade en självhjälpsgrupp efter Hand in Hand Zimbabwes uppstartsmöte. Agnes tog till sig all information och kan nu, efter att ha tagit del av Hand in Hands regelbundna entreprenörsträning, göra en ordentlig budgetering och bokföring.

Numera ägnar sig Agnes åt bageriverksamhet, och med hjälp av den verksamheten har hon idag en genomsnittlig månadsinkomst på drygt 800 kronor. Det är mer än hon någonsin tjänat tidigare. Tack vare inkomsten har Agnes råd att betala familjens utgifter, inte minst skolavgifter och skoluniformer för de tre barnbarnen. Utan denna ökade inkomst hade hon haft svårt att klara det gångna året. Skörden under 2016 var mycket dålig på grund av torka och många entreprenörer på landsbygden har därför stått utan både skörd och inkomst. Men, genom att sälja bröd och bakverk till invånarna i byn, har Agnes lyckats försörja både sig själv och sin familj.

Nu har Agnes planer på att utveckla verksamheten genom att investera i mer bakredskap.

För mig är ålder bara en siffra och jag kommer att fortsätta driva mitt företag så länge det bara går, poängterar hon.

Tillbaka till Entreprenörer