Affären blev räddningen
Entreprenörer

Affären blev räddningen

Att livet kan förändras över en dag vet Lalitha. Hon är 41 år, har två söner och bor i Kalathur, en liten by i Indien. Hennes man arbetade som lastbilschaufför. Familjen var helt beroende av hans inkomst. En dag skadades han allvarligt i en bilolycka. Åren därefter var tunga och alla deras pengar gick till läkarräkningar.

”Det var svåra år. Vi fick låna pengar av släktingar, men det var många gånger jag undrade hur vi skulle klara nästa mål mat”, säger Lalitha. Det riktiga dråpslaget kom för Lalitha när hon fick veta att hennes mans ben behövde amputeras.

Det ställde familjen inför svåra beslut. Vilka möjliga alternativ fanns det till mannens inkomster? Lalitha och hennes man bestämde sig för att försöka starta en liten affär. De började sälja handrullade cigaretter, kakor och karameller. Men det var svårt att få något överskott på affärerna.

Vändningen kom när en självhjälpsgrupp startades i byn. Lalitha gick kurser i sparande, bokföring, redovisning och småföretagande. På så sätt kunde hon ta ett lån på 10 000 rupees (1300 sek). Det räckte till ett kylskåp och fler varor i affären. Nu kan hon sälja kylda drycker och yoghurt, vilket har höjt dagskassan avsevärt. En del sparar hon för att kunna öka sortimentet i affären.

”Jag är säker på att våra inkomster kommer att öka”, säger Lalitha med tillförsikt.

Tillbaka till